Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Steenhuisen & Van Mastrigt
Westerbaan 2 9301AW
Roden

Informatie over ooglidcorrecties

Ooglidcorrectie

 

Wat is blefarochalasis oftewel ‘hangende bovenste oogleden’?

De huid van de oogleden is erg dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen dan ook in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden. Een gering teveel aan huid in de oogleden is alleen cosmetisch storend. Wanneer de huid echter over de ooglidrand hangt veroorzaakt dit beperkingen van het bovenste gezichtsveld. Vaak verslapt niet alleen de huid, maar ook het onderliggende bindweefsel. Hierdoor kan vet uit de oogkas naar voren gaan uitpuilen. Dit veroorzaakt zwelling van het ooglid.

Een ooglidcorrectie is een procedure waarbij de overtollige huid en het uitpuilende, onderhuids vet van de bovenste oogleden wordt verwijderd en waarbij en de onderliggende bindweefsellaag strakker wordt gemaakt. Er zal altijd een kleine huidplooi zichtbaar blijven omdat u deze huid nodig heeft om zonder spanning de ogen te kunnen sluiten. Deze werkwijze geeft een ‘natuurlijker’ eindresultaat

Waarom dan toch naar de huisarts?

Een ooglidcorrectie van de bovenste oogleden waarbij er sprake is van een teveel aan huid in de oogleden is veelal technisch een eenvoudige ingreep die kan worden uitgevoerd door een huisarts met chirurgische ervaring.

Chirurgische ervaring heeft huisarts Steenhuisen opgedaan in haar eigen praktijk. Daarnaast is huisarts Steenhuisen opgeleid voor deze ingreep door één van de plastisch chirurgen uit het Martini Ziekenhuis te Groningen.

De correctie van de onderste oogleden wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg van het Martini Ziekenhuis, onder assistentie van dokter Steenhuisen.

U mag van ons verwachten dat de ingreep wordt uitgevoerd met de juiste instrumenten en onder de juiste (hygiënische) omstandigheden in een daarvoor geschikte ruimte (behandelkamer). Het is wel van belang tevoren de verwachtingen ten aanzien van de ingreep en het resultaat goed te bespreken.

Daarnaast vinden wij het belangrijk om laagdrempelig contact te houden met u tijdens de herstelfase.

Wie komen in aanmerking?

In principe mensen met ‘klachten’ van hangende oogleden, zoals hoofdpijn, veel fronsen, problemen met zien en een vermoeid of zwaar gevoel in de regio van de oogleden. In het eerste consult wordt de werkwijze, risico’s en verwachtingen uitgelegd en besproken, nadien wordt de datum gepland voor de ingreep.

Van belang te weten voor de behandeling

In het eerste kennismakingsconsult wordt de werkwijze, risico’s en verwachtingen uitgelegd en besproken, nadien wordt de datum gepland voor de ingreep.

Om bloeding tijdens en na de operatie zoveel mogelijk te beperken is het van  belang dat u geen pijnstillers van het type Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen gebruikt. Het gebruik van paracetamol is zowel voor als na de ingreep toegestaan.

Tevens wordt aanbevolen om vanaf twee dagen voor de behandeling geen alcoholische dranken te nuttigen en niet te roken. Laat het ons weten of u overgevoelig bent voor medicijnen, jodium, pleisters of andere stoffen! Wij raden u aan om één uur voor de ingreep 2 paracetamol tabletten van 500 mg in te nemen. Voor de ingreep vragen wij u uw oogleden schoon te maken en geen oogmake-up of crème te gebruiken.

De behandeling zelf

Voor de ingreep tekent de arts het huiddeel af dat weggenomen moet worden. U krijgt een plaatselijke verdoving door middel van injecties in de oogleden. Via een snede in de ooglidplooi wordt de overtollige huid verwijderd, eventueel onderhuids vet wordt verwijderd en de onderlaag wordt weer strakker gemaakt. Daarna wordt de snede gehecht. Met hechtpleisters worden de hechtdraden gefixeerd. De ingreep duurt ongeveer een uur.

Kom niet alleen, laat u rijden terug naar huis.

Na de behandeling

Direct na de ingreep is het goed om te starten met koelen. Het is verstandig ook thuis nog enige tijd rustig te gaan liggen met uw hoofd iets hoger en, ieder uur, 10 minuten te koelen. U krijgt een koelbril van ons mee. Uit ervaring kan het koelen ook met doperwten  of appelstroop in een zakje op uw oogleden. Leg hierbij een tissue op de huid om bevriezing van de huid te voorkomen. Herhaal dit eventueel de volgende dag ook. Probeer de eerste 24 uur niet te bukken en te slapen met een aantal kussens onder uw hoofd.

De dag na de ingreep komt u nogmaals langs voor wondcontrole en eventueel het vervangen van de hechtstrips.  7 dagen na de ingreep wordt een laatste controle verricht en worden de hechtingen verwijderd. De huid rond de ogen kan nog 2 á 3 weken gezwollen zijn of enigszins blauw verkleurd. Ook kan een trekkend gevoel rond de ogen optreden, soms jeuk. Het knipperen van de ogen is door de operatie soms wat minder waardoor roodheid rondom de ogen kan ontstaan.

De eerste twee weken na de ingreep mag u niet zwemmen, naar de sauna gaan  of naar de zonnebank. Ook is zwaar tillen niet verstandig. Het gezicht wassen met lauw warm water is wel toegestaan. Paracetamol kunt u gebruiken bij pijn. Vermijd Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac in verband met het bloed verdunnend effect.

Na 2 weken kunt u overwegen een litteken crème (voor oogleden) gaan gebruiken voor het soepel houden van het litteken. Als het litteken goed is genezen kunt u weer make-up gebruiken. Bescherm het litteken tegen de zon. Gebruik zonnebrand met hoge factor en vermijd overmatige blootstelling aan de zon.Na ongeveer een half jaar zijn de littekens vrijwel onzichtbaar en kan van een eindresultaat worden gesproken.

Complicaties

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Zoals aan elke ingreep is er toch een risico aan verbonden. Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel. Lelijke littekens en infecties treden zeer zeldzaam op. Mocht u klachten krijgen of vragen na de operatie aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Wat kost het?

Een ooglidcorrectie van de bovenste oogleden kost bij ons voor beide ogen € 600,-.

Een ooglidcorrectie van de onderste oogleden kost €1600,-

U krijgt een nota van ons tijdens het intake gesprek. Deze dient u te voldoen voor de ingreep.

Verzekeraars vergoeden deze ingreep in het algemeen helaas niet. Een ooglidcorrectie komt pas voor vergoeding in aanmerking bij zeer ruim huidoverschot. U moet dan denken aan de situatie waarbij het bovenste ooglid tot (voorbij) halverwege de pupil hangt. Neemt u bij twijfel contact op met uw zorgverzekeraar.

Heeft u nog vragen? Kom dan langs of bel met de praktijk.